Tuesday, 5 April 2011

Formula sifir keyword

Assalam mualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Bagaimana study menggunakan gaya keyword?

Keyword atau kata kunci merupakan salah satu alat bantuan yang boleh kita gunakan sebagai satu kaedah untuk mempertingkatkan daya ingatan terhadap subjek yang dipelajari. Contoh seperti subjek sains,matematik,komputer dan sebagainya yang kebanyakkan mempunyai istilah-istilah teknikal yang tidak dapat di Melayu kan atau kalau pun boleh di Melayu kan ia agak janggal bila disebut. Contohnye kekayu ria didalam istilah peng komputer an. Yea ke kekayu ria?

Syukur kepada Allah tuhan semesta alam, walaupun sesetengah perkataan atau istilah itu sukar untuk disebut atau diingati namun Allah Yang Esa jualah yang telah mempermudahkan kepada kita untuk menguasainya.

Salah satu teknik kreatif yang boleh pelajar gunakan ialah menggunakan kaedah Teknik Keyword. Teknik keyword dapat membantu meningkatkan ingatan terhadap perkara-perkara yang berbentuk abstrak,tidak jelas,tidak lojik,tidak boleh digambarkan namun ia penting untuk diingati oleh pelajar.

Contoh seperti perkataan Eustachian tube.

Sekali dengar agak sukar untuk menyebut dan menghafal. tetapi jika anda menukarkan perkataan ini kepada ustaz Chan tiup ketelinga, adakah anda mudah untuk memahami dan mengingati apakah maksud Eustachian tube itu? Ya, ia adalah satu elemen struktur didalam telinga kita.

3 cara mudah untuk membina teknik keyword ini ialah dengan

1. Gantikan perkataan yang anda inginkan dengan perkataan yang sama atau seiras-iras sebutan yang mempunyai makna.

2. Bina gambaran/imej mental didalam minda anda tentang keyword yang anda reka ( gambaran yang berkaitan ).

3. Hubungkaitkan keyword dengan gambaran mental yang anda bina tadi.

Satu perkara penting yang perlu anda tahu ialah, bahasa minda adalah gambaran atau pun imej.Agak sukar untuk kita mengingati sesuatu perkara dengan membina perkataan. Sebagai contoh makan. Apabila kita menyebut perkataan makan, yang jelas terbayang didalamminda kita ialah kita sedang menyuapkan makanan kedalam mulut. Agak sukar dan mungkin tidak kita mengambarkan makan dengan perkataan M.A.K.A.N didalam minda kita.

Tiada syarat atau peraturan didalam membina gambaran minda. Lagi anda mengambarkan perkara yang TIDAK LOJIK lagilah mudah untuk anda mengingatinya. Pelik bukan tetapi inilah rahsianya.

Perkara yang lojik yang selalu sangat atau hari-hari anda lakukan adalah perkara biasa untuk minda melihatnya.Ia tidak berapa berkesan untuk anda gambarkan menggunakan teknik ini.

Teknik untuk memudahkan anda mengingati menggunakan gambaran mental ialah

1. Gambarkan bentuk atau saiz sesuatu yang amat besar. Ingat gambaran yang tidak lojik atau kelakar amat mudah untuk kita ingati.

2. Aksi atau perbuatan samada yang ganas atau yang memalukan juga mudah untuk kita ingati. Pilih calon pilihanraya anda Pilih aksi yang sesuai mengikut tuntutan dan batas agama. Ingat tu.

3. Gambarkan juga sesuatu itu dengan bilangan yang banyak,ramai atau berduyun-duyun.

Sesuatu teknik yang dipelajari jika tidak diaplikasikan atau diamalkan ia akan hilang. Jika anda membaca entry ini dan didalam masa 48 jam anda tidak mengulangkaji semula ia akan hilang dari ingatan anda sebanyak 90%. Jadi untuk tidak menghilangkan entry ini apa kata anda tekan follow ( ikut saye ) kat sebelah side bar tu atau isikan name anda kat subscribe form kat atas sekali atau pun yang paling mudah ambik dulu ebook percuma disini. Tekan sini. :)

Jumpe lagi.

p/s : Saye jumpe perkataan GEMONOMANIA yang sesuai untuk cik abang yang gatal nak kawin lagik.

Kongsi sumber dari Menguatkan Ingatan/Noraini Ahmad/utusan Publication&Distributors/ulang cetak 2004/ms41 dan Cara Membina Daya Ingatan Yang Tajam/Harry Lorayne/Goldenbooks Centre/cetakan pertama 2001.

1 comment: