Tuesday, 25 January 2011

Teknik Kreatif -Multiply 2D by 2D

Salam
Kite nak kongsi satu teknik kreatif untuk mendarab 2 digit X 2 digit. Jom

Sebagai contoh, selesaikan soalan ini   23  X  13 = ?.  Lihat penyelesaian dibawah.


Pic #1
Jalan penyelesaian sama seperti Teknik Kreatif yang lepas. Anda salin balik soalan mengikut pic #1 diatas dan buat garisan menegak mengikut gambarajah.

Pic #2
 Letakkan angka 0 rujuk pada gambarajah. Darab 2 X 1 dan hasilnya letak seperti gambarajah. Jika hasil darab mempunyai dua angka anda penuhkan ruang yang diisi dengan angka 0 disebelah kirinya jika tidak letakkan angka 0 supaya anda tidak celaru nanti.


Pic #3
Ok pic no. 3 ni adalah langkah yang kedua. Sama saje dengan pic no.2. Anda darab yang mana dulu pun tak ape yang penting kedudukannye jangan salah letak. Hasil darab pada langkah ini adalah nombor berwarna merah.

Pic #4
Seterusnya darab mengikut nombor berwarna merah. 1 X 3 atau 3 X 1 mana-mana pun tak kisah..sama je..Hasilnya letakkan pada kedudukan yang betul. Ingat warna merah !


Pic #5
Seterusnya darabkan nombor  2 X 3 ..nombor merah..dan letakkan pada kedudukan. Lihat gambarajah. Langkah ini yang mesti anda ingat. Jika hasil darab anda dua angka, anda tidak boleh memenuhi ruang pada angka 0 ( berwarna hitam ) tersebut. Jika anda memenuhi ruang tersebut..jawapan anda akan salah. Jika hasil darab pada langkah ini terdapat dua angka anda kena bawa kesebelah..Ingat ye jawapan hanya boleh diisi pada nombor merah sahaja..jika dua angka perlu dibawa kesebelah. Angka 0 berwarna hitam itu anda diharamkan mengusiknya..biarkan dia  :)

Pic #6
Seterusnya...darab seperti gambarajah. Akhir sekali anda campurkan semua angka untuk mendapat jawapan.

Selesai.

Sebagai latihan sila anda buat latihan ini. Ikut step-step diatas.  34  X  44 = ?  Jika anda salah meletak kedudukan nombor...jawapan anda akan salah. Jika anda mengalami kesulitan ini sila lihat kesalahan anda pada penerangan Pic #5.

Jumpa lagi. Buat latihan masa sendiri yek!  ['',]


No comments:

Post a Comment